Ostatnio Zaktualizowany:

Jagody goji – właściwości odżywcze i działanie

Kategorie Jagody goji

Warto mieć świadomość, że jagody goji zaliczane są do owoców, których zarówno działanie, jak i właściwości lecznicze wykorzystuje się z powodzeniem w medycynie naturalnej już od ponad 2500 lat. Trzeba zdawać sobie sprawę, że rekomendowane są przede wszystkim przy spadku odporności czy leczeniu reumatyzmu. Należy zaznaczyć, że dieta, która będzie wzbogacona w omawiane owoce może przyczynić się do wyregulowania pracy serca czy poziomi cholesterolu. Nikogo nie powinien zatem dziwić fakt, że jagody goji nazywa się czerwonymi diamentami Wschodu (https://www.bee.pl/9256-goji). Jakie są największe atuty tych owoców?

Jagody goji mogą przyczynić się do zahamowania postępu nowotworu

Jagody goji są doskonałym źródłem białka. Warto wiedzieć, że w jego skład wchodzi aż 18 cennych aminokwasów. Należy również wspomnieć, że zawierają bardzo duże ilości tłuszczy i węglowodanów. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że zdecydowanie najbardziej istotnym składnikiem jagód goji jest bioaktywny kompleks polisacharydowy, który jest rozpuszczalny w wodzie. Wyniki licznych badań jednoznacznie dowodzą, że działanie wspomnianego składnika stymuluje układ odpornościowy. 

Jagody goji na nadciśnienie i cholesterol

W składzie jagód goji można znaleźć także cyperon, który bardzo pozytywnie będzie oddziaływał na pracę serca, a także ciśnienie tętnicze krwi. W składzie wspomnianego owocu znajduje się także betaina, która jest wykorzystywana do produkcji choliny. Jest to bowiem substancja odgrywająca istotną rolę w zapobieganiu chorób serca. Jagody zawierają także β-sitosterol czy kompleks LBP, czyli substancje wpływające na obniżenie poziomu cholesterolu. Dodatkowo niezwykle prozdrowotne działanie jagód goji jest potwierdzone przez liczne badania na szczurach z hiperlipidemią. Wyniki jednoznacznie wskazują, że owoce zdecydowanie zmniejszają poziom triglicerydów, złego cholesterolu w surowicy krwi czy przyczyniają się do podniesienia poziomu dobrego cholesterolu.

Jagody goji na zdrowe oczy?

Warto mieć świadomość, że czerwonopomarańczowy kolor jagód goji jest rezultatem bardzo wysokiej zawartości karotenoidów, w tym zeaksantyny oraz luteiny. Należy zdawać sobie sprawę, że luteina oraz zeaksantyna charakteryzują się właściwościami antyoksydacyjnymi. Strzegą także siatkówkę oczu przed ewentualnymi uszkodzeniami, które mogą być wywołane wolnymi rodnikami. Należy zaznaczyć, że ich niedobór w codziennej diecie może być jednym z istotnych czynników ryzyka rozwoju AMD – zwyrodnienia plamki żółtej. Ponadto luteina może bez żadnego problemu pochłaniać niebieskie światło widzialne. W ten prosty sposób ochroni struktury oka przed bardzo niekorzystnymi dawkami promieniowania widzialnego czy UV.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez timolina - pl.freepik.com